logo

"Ljubav nije zaljubljivanje, već ostajanje uz onoga koga volimo..."

 Sva izdanja se mogu kupiti u knjižarama Vulkan i Delfi a mogu se naručiti i direktno od izdavača IPK "CEPELIN" Capture3

Ne kažem da sam sasvim u pravu ako tvrdim da je doputovala u moje odaje jedna nepoznata reč – predrasude. Dugo sam se pitala: odakle je potekla i ko je doveo meni? Samo sam osetila da se oblikovao vidik, čitav horizont  i iscrtao granice jednog nepravilnog kruga. Nije mu se nikako mogao odrediti centar, kružnica je vijugala na sve strane. Ali u unutrašnjosti ostadoše predrasude. I negde u blizini, zaglavih se i sama. Pitam ih šta traže tu, a one odgovaraju da su zaokružile ukupno razumevanje sveta. Baš kako je rekao čuveni nemački filozof Hans Georg Gadamer i razvio čitavu doktrinu o iskustvu, razumevanju i predrasudama još davnih godina prošlog veka. Stapajući istorijske horizonte, tvrdio je da svaka epoha ima svoja tumačenja, svaki trenutak svoje specifičnosti, otuda je i naše razumevanje uvek različito. A onda nastupi uticaj predrasuda sa jakim autoritetom, obogaćen našom slepom pokornošću i prihvatanjem. Tako predrasude vekovima haraju, svesno i nesvesno. Neka ostane u nama svesno saznanje da se delovanje predrasuda može ograničiti i prevazići samo njihovim prepoznavanjem. Prepoznajte ih! Samo tako ih možete izbaciti iz kruga.

Pre nekoliko godina sam u parku ugledala jednog čoveka. Sedeo je i ćutao. Ni po čemu se nije razlikovao od bilo kog drugog prolaznika. Sledećeg dana sam ga zatekla na istoj klupi. Sedeo je i ćutao. I tako danima. Pitala sam baštovana koji je vodio računa o svakom cvetu u parku, uredno šišao travu i sakupljao opalo lišće – zašto čovek danima sedi i ćuti? A on mi je šapnuo na uvo da je to sumnjiv čovek i da se klonim njegovog društva. Razmišljala sam o nepoznatom sumnjivcu koji mi nijednim gestom nije pokazao ništa sumnjivo i došla do pravog odgovora. Onoliko koliko je on meni bio sumnjiv, bila sam i ja njemu, razlika je beznačajna. On je sedeo i ćutao, ja šetala i osluškivala. Tako olako donosimo sud o drugima, a pri tome zaobilazimo istinu o nama samima

Muškarac je odavno zauzeo mesto u glavi i postelji žene. I koju god da pitaš da li je tako, naići ćeš na dosta negativnih odgovora. Ni za živu glavu ne bi priznale nešto tako! Uverene da će prikrivanjem iskrenih misli ostaviti bolji utisak na onog ko se tako bezobzirno raspituje, često samo traže novu posteljinu. Ima i onih žena koje će reći da je današnji muškarac razmažen, glup i sujetan, previše slobodan, a malo talentovan. Kada mu pružiš najveće zadovoljstvo, on bi i nešto preko toga. Najčešće pare. A kažu da su samo žene kurve! Da samo ženska ruka za ljubav traži novac. Ne slažem se. Došlo je neko novo vreme, u kome se desilo mnogo promena, mnoge su me iskreno zabolele, neke iznenadile, a poneka i zaradovala. Došla je sa novim vremenom i najveća revolucija u poimanju i razumevanju muško-ženskih odnosa. Dok su žene godinama nosile epitet das u samo one prostitutke, izrodiše se i muškarci u istom obliku, tako da ruku pod ruku izvojevaše žene ravnopravnost i kada je prodaja ljubavi u pitanju. Ipak ostade jedna sitna razlika – kao u svakom drugom poslu, tako i u ovom su muškarci malo bolje plaćeni. Žene, borite se i dalje!

Copyrigcht © 2019 angelinapetrovic.com

REAKCIJE ...

Ostale novosti...
  • ОВАПЛОЋЕНА МОЋ ПОНИРАЊА У ПСИХОЛОГИЈУ СТВАРАЊА...
  • U UZAMA SUROVIH ŽIVOTNIH OKOLNOSTI
  • Impresivan narativ o snazi moći i zloj kobi
  • Visoki artizam i pronicanje u bezdan ljudske duše