logo

"Ljubav nije zaljubljivanje, već ostajanje uz onoga koga volimo..."

 Sva izdanja se mogu kupiti u knjižarama Vulkan i Delfi a mogu se naručiti i direktno od izdavača IPK "CEPELIN" Capture3

Srećna ti Nova Godina, draga Angelina, u kojoj ti želim inspiraciju za jos niz izuzetnih "trenutaka"! Sveštenik je pročitan. U istom dahu nastavljam, i odabiram Neoprošteno. Uporedjenje mi je neophodno da bi rasćistila jednu dilemu u glavi gde mi čitanje zapinje. U jednu ruku, obuzima me želja da sednem u auto i potrazim kuću s restoranom, i vrtić 'Book Of Deams' na plaži u uvali Santa Monike, dok se i put do Sindjelićeve ulice ucrtava... Uspevaš da mi dočaraš i mesto gde sam bila, i ulicu koju sam gotovo zaboravila. Osim sveobuhvatnjivog LEPO JE, imam par kritičkih zapažanja koja posle pročitanog drugog romana potvrdjuju moj prvobitni zaključak. U nedoumici sam da li sam izronila iz dubokih riznica poput Andrićevih, i nasla se u mrkim vodama Hičkoka...ili je to stil ipak samo tvoj, dubok i emotivan do ponora, filmski zamišljen, i stravićno iskrivudan iznenadjenjima. Svidja mi se da je Sveštenik priča nedovršena, gde i Uroš i Andjela čekaju neki svoj sudbonosni nastavak. Isto tako moram da priznam dok me ostavljaš kao čitaoca na samoj ivici na kraju svakog poglavlja u Svešteniku, nastavljas okolo naokolo, gde se priča gubi u predugaćkim dialozima, prezaobilaznim psihoanalizama, gubeći kontinuitet napetosti, a vratolomija postaje isprekidana, ćineci tvoje junake pomalo nestvarnim. Student sam psihologije, i bilo mi je jasno da me uvlaćiš upravo na tom nesigurnom tlu neizvesnosti gde se žica lomi izmedju mozga i srca. U uzaludnom pokušaju da se uvućem u kožu heroja, Zefir me, na primer, gotovo uverava da je od samog početka "pokojni", a svi oko njega izmišljeni. Vanja Medenica me donekle zavodi, i shvatam zaplet, roman-stvarnost, pa opet roman, nisam više sigurna... da bi me na kraju prenerazila! Tematike su, zaista, haos, dok trilerski "grč" često zaluta u prenaglašenoj strasti i bogatstvu tvog pera.

Draga Angelina, zaista nestrpljivo isčekujem, i očekujem tvoje vrhunsko delo jer si kalibar velikog pisca, i poseduješ trilersku maštovitost. Ta dva svojstva čekaju da se nadju na pravoj stazi. Šaljem ti puno pozdrava i ljubavi jednog strasnog čitaoca.

P.S. počinjem iz početka. Na redu je Psiha.

 

Branka Hartley

Od "Psihe" do "Dželata" Angelina se bavi čovjekom i njegovim karakterom, vrlo vješto i znalački prodire u najdublje pore psihologije svojih junaka, pokazujuči nam zavidno poznavanje najsuptilnijih nijansi ljudske podsvijesti i svijesti. Kroz borbu svojih junaka sa tradicionalnim oblicima ljudske "tamne strane" (razni oblici agresivnog ponašanja, nesposobnost opiranja predrasudama, incest i zločin) u svojim prethodnim romanima, u romanu "Sveštenik" otišla je korak dalje. Nadam se da neću otkriti suštinu ako kažem da se autorica u njemu pozabavila onim najtežim oblikom borbe a to je borba sa samim sobom. Marko Miljanov je davno napisao da je "junaštvo braniti sebe od drugih a čojstvo braniti druge od sebe". Angelina to stanje ljudske prirode i svijesti produbljuje i konkretizuje tako što kaže: "Nemoj da poklekneš ako izgubiš od boljeg protivnika, več poraz iskoristi da pobediš sebe i pokažeš pravu snagu time što ćeš i poraz poštovati". Ovo je ključna rečenica kojom autorka definiše suštinu ljudske veličine, naglašavajuči pobjedu nad samim sobom kao vrhunski princip u kreiranju boljeg i humanijeg čovjeka.

Š.D.

 

iz osvrta na roman "Sveštenik" ("Sveštenik" ili kako pobijediti sebe...")

Copyrigcht © 2019 angelinapetrovic.com

REAKCIJE ...

Ostale novosti...
  • ОВАПЛОЋЕНА МОЋ ПОНИРАЊА У ПСИХОЛОГИЈУ СТВАРАЊА...
  • U UZAMA SUROVIH ŽIVOTNIH OKOLNOSTI
  • Impresivan narativ o snazi moći i zloj kobi
  • Visoki artizam i pronicanje u bezdan ljudske duše